piątek, 27 marca 2015

Panna cotta


Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu deser, pochodząc  z północnych Włoch. Osobiście wolę go w połączeniu owoców, ponieważ bez nich smakuje mdło.  Podając panna cotte wykorzystałam mrożone maliny, które dodały wyrazistości temu deserowi. :)

SKŁADNIKI:
- 250 ml mleka
- 250 ml śmietanki kremówki
- 60 g cukru
- 1 laska wanilii
- 3 płaskie listki żelatyny
- 2-3 łyżki ciepłej wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Mleko, śmietankę oraz cukier podgrzewać na bardzo małym ogniu.
2. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i tępą stroną noża wyjąć nasiona. Laskę oraz nasiona dodać do mleka i śmietanki, wymieszać.
3. Żelatynę namoczyć w ciepłej wodzie, kiedy napęcznieje, dodać do pogrzanego mleka i śmietanki. Mieszać bardzo dokładnie.
4. Wyjąć laskę wanilii.
5. Całość przestudzić i wlać do sylikonowych foremek.  Wstawić do lodówki na 1,5h.
6. Delikatnie wyjąć z foremek, podawać z owocami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz