piątek, 27 marca 2015

Śliwki w marcepanie i czekoladzie


Inspiracją do tych owocowych słodkości były spotykane w sklepie śliwki w czekoladzie znanej polskiej firmy. Dodatkowo ostatnio kupiła pół kilograma masy marcepanowej, która leżała bezczynnie w lodówce, czekając na swoja kolej. Część została dodana do dzisiejszych słodkości,
a reszta czeka na świąteczne wypieki.

SKŁADNIKI:
- 100 g suszonych śliwek
- 1/3 szklanki wódki
- 2 łyżki wody
- 100 g masy marcepanowej
- 150 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka oleju

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Śliwki zalać alkoholem i wodą, pozostawić na całą noc.
2. Masę marcepanową rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wyciąć małe kółeczka.
3. Na środek żadnego z kółeczek ułożyć po odsączonej śliwce i delikatnie zawinąć, tworząc pieluszkę. Wstawić do lodówki na pół godzin.
4. Czekoladę wraz z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej. Każdą śliwkę obtoczyć w czekoladzie. Odstawić do zastygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz