środa, 15 kwietnia 2015

Babeczki caffe latte


Prosty przepis na puszyste, dwukolorowe babeczki kawowo- waniliowe z bitą śmietaną, udekorowane kakao. Do wykonania tych słodkości wykorzystałam podstawowy przepis na ciasto waniliowe, które podzieliłam na dwie części i do jednej z nich dodałam kawę rozpuszczalną. :)

SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki cukru
- 6 łyżek masła
- 1 jajko
- 1 białko
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1/2 szklanki mleka 3,2%
- 1 i 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej ( rozpuszczonej w jednej łyżeczce gorącej wody)
Krem:
- 300 ml śmietany kremówki
- 2-3 łyżki cukru pudru
Dekoracja:
- kakao

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Wymieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia i sól.
2. W drugiej misce ubić cukier z masłem na puszystą masę.
3. Do masy dodać jajko, białko i aromat waniliowy, delikatnie wymieszać.
4. Stopniowo dodawać mąkę na przemian z mlekiem. (3:2), miksując ciasto na niskich obrotach.
5. Nałożyć ciasto do 2/3 wysokości foremek i piec przez 25 min. w 180 stopniach C.
6. Po upieczeniu przełożyć babeczki na kratkę i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Krem:
1. Śmietanę kremówkę wraz z cukrem wbić i przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki.
Dekoracja:
1. Babeczki udekorować bitą śmietaną oraz oprószyć kakaem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz