czwartek, 16 kwietnia 2015

Babeczki z trawą


Małe przypomnienie słodkości, które gościły na moim stole wielkanocnym. W ubiegłym roku, nie posiadając specjalnej tylki do włosów i trawy korzystałam z końcówki dużej gwiazdki. Jednak do świąt dałam radę zaopatrzyć się w kilka nowych gadżetów w tym tylki wilton #233. Dzięki niej na babeczkach powstała piękna i niepowtarzalna dekoracja, którą dopełniły jajeczka i czekoladowe króliczki. :) Do owych wypieków wykorzystałam przepis na babeczki kopiec kreta oraz krem maślany.

SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 125 g. miękkiego masła
-125 g. cukru
- 150 g. mąki pszennej
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao w proszku
- 25 g. stopionej czekolady deserowej
Nadzienie:
- 2 banany
- sok z 1/2 cytryny
Krem:
- 115 g masła ( w temperaturze pokojowej)
- 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki śmietany kremówki
- zielony barwnik spożywczy
 Dekoracja:
- cukrowe jajeczka, czekoladowe zajączki (wedle uznania)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Postawić 12 papierowych lub sylikonowych foremek na blaszce. W dużej misce umieścić wszystkie składniki ciasta, poza stopioną czekoladą deserową i upić mikserem na gładką masę. Wlać stopioną czekoladę i starannie wymieszać.
2, Włożyć taką samą ilość ciasta do każdej foremki, napełniając je do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 20 minut. Przełożyć babeczki na metalową kratkę i pozostawić, aż całkowicie wystygną.

Krem:
1.Masło zmiksować w misie miksera na puszystą, jasną masę. 
2.Dodawać cukier, stopniowo, cały czas ucierając mikserem.
3.Dodać kremówkę oraz barwnik, miksować.
4.Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką wilton #233.
Wydrążenie i wypełnianie babeczek:
1. Za pomocą małego nożyka lub łyżeczki wydrążyć babeczki pośrodku do wysokości 1-1,5 cm. 

2. Banana pokroić w małą kosteczkę, skropić sokiem z cytryny i wypełnić nimi babeczki.
Dekoracja:
1. Krem wycisnąć na babeczki tworząc trawę, udekorować jajeczkami i zajączkami. 


Oto mała pomoc w wykonaniu trawy :) 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz