wtorek, 7 kwietnia 2015

Babka cytrynowa



Babka, która zagościła na naszym stole wielkanocnym i zostały dzisiaj już tylko po mniej okruszki. Świeża skórka z cytryny nadaje jej wiosennej świeżości, a mąka ziemniaczana nadaje jej puszystości.
Pyszności! :)

SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 
- 6 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 kostki masła
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka z jednej cytryny
Dekoracja:
- lukier królewski
- skórka z cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Rozpuścić masło ze skórką cytryny. Pozostawić do wystygnięcia.
2. Mąki oraz proszek do pieczenia wymieszać w misce.
3. Jajka wraz z cukrem utrzeć na puszystą masę. Połączyć z suchymi składnikami, wymieszać.
4. Do ciasta porcjami wlewać rozpuszczony tłuszcz, całość zmiksować.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1h.
Dekoracja:
1. Lukier królewski przygotować z wcześniej dodanego przepisu.
2. Babkę udekorować lukrem i skórką z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz