sobota, 9 maja 2015

Bezowe lizaki


Kto powiedział, że tylko cake pops mogą być na patyczku. Teraz przyszedł czas na bezy. :)


SKŁADNIKI:
- 2 białka
- szczypta soli
- 120 g cukru
- kilka kropli czerwonego barwnika
- kolorowe posypki
- 1/2 tabliczki białej czekolady
- 1 łyżeczka oleju

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Białka umieścić w szklanej misce, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.
2. Nie przerywając ubijania, partiami dodawać cukier.
3. Do masy dodać kilka kropki barwnika i delikatnie wymieszać całość.
4. Przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki. Ciasto wycisnąć tak, aby powstały duże różyczki. Udekorować kolorowymi posypkami.
5. Suszyć w piekarniku nagrzanym 100 stopni przez 60-75 min. Pozostawić na blasze przez 20 min., a następnie przełożyć na metalową kratkę.
6.Czekoladę wraz z olejem, rozpuścić w kąpieli wodnej. Zamoczyć patyczek i przykleić go do bezy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz