poniedziałek, 18 maja 2015

Brownies


Mocno czekoladowe ciasto charakterystyczne dla kuchni amerykańskiej. Nazwa pochodzi od  ciemnobrązowego koloru brownies. Trudno je zepsuć, bo z natury jest nieudane i wygląda na zakalec.  Jak głosi legenda, jego autorka Mildred "Brownie" Schrumpf zapomniała dodać do klasycznego ciasta czekoladowego proszku do pieczenia. Niezrażona porażką pokroiła niewyrośnięte ciasto na kwadraty i tak powstało amerykańskie brownie.


SKŁADNIKI:
- 125 g masła
- 250 g cukru
- 130 g czekolady deserowej
- 1 łyżka płynnego miodu
- 2 jajka
- 1 łyżka olejku waniliowego
- 80 g mąki pszennej
- 2 i 1/2 łyżki kakao w proszku 
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Do garnka wrzucić masło, wsypać cukier, czekoladę deserową oraz wlać miód. Powoli podgrzewać, cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
2. Utrzeć jajka z olejkiem. Dolać masę czekoladową i wymieszać.
3. Do masy przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać.
4. Przelać ciasto do kwadratowej formy, wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 25 min.
6. Pozostawić do wystygnięcia w formie, pokroić w kwadraty i podawać.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz