poniedziałek, 18 maja 2015

Ciasto z ananasem



I znowu ciasto czekoladowe, tym razem w wersji letniej z ananasem i bitą śmietaną. Czyli delikatny deser na coraz cieplejsze dni. :)

SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 150 g masła ( w temperaturze pokojowej)
- 130 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 3 łyżki kakao w proszku
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
Krem:
- 400 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny (rozpuszczonej w małej ilości ciepłej wody)
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 puszki ananasa w kawałkach 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Masło, cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i jajka przełożyć do dużej miski i utrzeć na gładką masę.
2. Przelać masę do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 20-25 min.
3. Zostawić w formie do przestygnięcia. 
Krem:
1. Śmietanę wraz z cukrem pudrem ubić na puch.
2. Dodać żelatynę i delikatnie wymieszać.
Przełożenie:
1. Równomiernie rozsmarować śmietanę na wierzchu ciasta i przybrać ananasem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz