czwartek, 28 maja 2015

Tort ombre



Oto jakie słodkości przygotowałam na Dzień mamy. Tort niby łatwy, lecz robiony od samego początku, począwszy od upieczenia biszkoptów, aż do dekoracji, zajął mi 5h pracy. Przełożony kremem na bazie lemon curd, który wykonała kilka dni wcześniej, nadaje lekkości i wyrazistości biszkoptowym blatom.

SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 6 jajek- szczypta soli
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- czerwony lub różowy barwnik
Krem:
- 800 ml śmietany kremówki
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 4-5 łyżek lemon curd
- 150 g serka mascarpone
Poncz:
- 100 ml wódki lub soku z cytryny


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Białka oddzielić od żółtek i z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę.
2. Wsypać cukier i dalej miksować.
3. Dodać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
4. Ciasto podzielić na 3 części, do dwóch dodać odrobinę wybranego barwnika, tak oby po upieczeniu blaty utworzyły efekt ombre , delikatnie wymieszać.
5. Okrągłe tortownice o średnicy 18 cm. wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć do nich ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 20 - 25 minut.
6. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.
Krem:
1. Śmietanę wraz z cukrem pudrem ubić na puch. Dodać serek mascarpone i lemon curd, wymieszać.
2. Krem podzielić na dwie części. Do jednej dodać czerwony barwnik spożywczy.
Przełożenie:
1. Każdy blat nasączyć wódką lub sokiem z cytryny i przełożyć warstwą kremu, zaczynając od biszkoptu w kolorze ciemnego różu, później jaśniejszy, a na koniec blat w naturalnym kolorze.
2. Wierzch i boki tortu posmarować kremem z odrobiną barwnika. (wcześniej przygotowany)
3. Wstawić do lodówki.




2 komentarze:

  1. Podziwiam I gratuluje cierpliwosci, wytrwalosci, talentu!
    Czy mamie smakowal? Co za pytanie? NAPEWNO! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie przy pieczeniu uczę się tej cierpliwości, bo z natury jej nie posiadam :D
      Smakował :)

      Usuń