wtorek, 12 maja 2015

Tort tęcza



Tort urodzinowy mojego chłopaka, który zrobił ogromne wrażenie nie tylko na samym solenizancie, ale również na gościach. Zamiast tradycyjnego ciasta z masłem oraz mlekiem, upiekłam kolorowe biszkopty, które nadały lekkości całej słodkości.



SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 6 jajek
- szczypta soli
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- barwniki: czerwony, pomarańczowy, żółty, zielony, niebieski, filetowy
Krem:
- 800 ml śmietany kremówki
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny (rozpuszczonej z małej ilości ciepłej wody)
Poncz:
- 100 ml wódki
Dekoracja:
- kolorowa posypka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Białka oddzielić od żółtek i z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę.
2. Wsypać cukier i dalej miksować.
3. Dodać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
4. Ciasto podzielić na 6 części (ok. 1 szklanka), do każdej dodać odrobinę wybranego barwnika, delikatnie wymieszać.
5. Okrągłe tortownice o średnicy 20 cm. (wykorzystałam aluminiowe) wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć do nich ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 20 - 25 minut.
6. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.
Krem:
1. Śmietanę wraz z cukrem pudrem ubić na puch.
2. Dodać żelatynę i delikatnie wymieszać.
Przełożenie:
1. Każdy blat nasączyć wódką i przełożyć warstwą kremu, zaczynając od biszkoptu w kolorze fioletowym, następnie niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i na końcu czerwony. Wierzch i boki tortu również posmarować kremem.
2. Wstawić do lodówki, przed samym podaniem udekorować kolorową posypką.




2 komentarze:

  1. Na pewno nieźle się przy nim narobiłaś, ale efekt super :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekuje, to prawda, trochę zachodu było z biszkoptowymi blatami, ostatnio takie dwa robiłam :D

    OdpowiedzUsuń