czwartek, 30 lipca 2015

Babeczki słoneczniki


Po 3-dniowym urlopie i leniuchowaniu na termach, wróciłam z nowymi pomysłami na małe słodkości. Mam nadzieję, że pamiętanie babeczki sowy z oreo. Tym razem tylkę wilton #67 w kształcie liścia wykorzystałam do stworzenia płatków słonecznika. Środek kwiatka według waszego uznania można wypełnić pokruszonymi ciastkami oreo, posypką lub czekoladowymi dropsami. Do kremu nie dodałam ani grama żółtego barwnika spożywczego. To dzięki puree z mango całe słodkości nabrały pięknego, naturalnego koloru. :)


SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g cukru
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 125 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki olejku waniliowego
- 1 i 1/2 łyżki mleka 3,2%
Krem:
- 70 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mleka 3,2%
- 1 mango
Dekoracja:
- 3 ciasteczka oreo

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1.Suche składniki przesiać do dużej miski, dodać masło i jajka, dokładnie wymieszać.
2. Olejek waniliowy i mleko wymieszać, dodać do pozostałych składników.
3.Nałożyć ciasto do 2/3 wysokości foremek, piec w piekarniku przez 20-25 min. w 180 stopniach C.
4.Po upieczeniu przełożyć babeczki na kratkę i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Krem:
1.Masło zmiksować w misie miksera na puszystą, jasną masę. 
2.Dodawać cukier i mleko, stopniowo, cały czas ucierając mikserem.
3.Mango obrać i zmiksować blenderem. Dodać do kremu i delikatnie wymieszać.
4.Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką wilton #67.
Dekoracja:
1.Krem wycisnąć dookoła babeczki tworząc dwa rzędy płatków.
2.Ciasteczka oreo zmiksować i udekorować środek babeczki.









Przepis na ciasto pochodzi z książki Jamie Oliver's "Sezonowe słodkości, Cupcake Jemma"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz