wtorek, 21 lipca 2015

Hamburgerowe babeczki


Pomysł wziął się nagle, kiedy przeglądałam inspirację na kolejne babeczki. Przepis, co prawda nieco pracochłonny, ponieważ trzeba osobno ubiec brownie oraz babeczki plus wykonać kremy w dwóch kolorach i sałatę, ale uwierzcie warto poświecić trochę swojego czasu na wykonanie takich słodkości. :)


SKŁADNIKI:
Ciasto na bułki:
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki sezamu
Brownie jako mięsko:
- 125 g masła
- 250 g cukru
- 100 g czekolady deserowej
- 50 g białej czekolady
- 2 jajka
- 1 łyżka olejku śmietankowego
- 80 g mąki pszennej
- 2 i 1/2 łyżki kakao w proszku 
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kremy:
- 115 g masła ( w temperaturze pokojowej)
- 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki śmietany kremówki
- czerwony i żółty barwnik spożywczy
Sałata:
- 50 g wiórków kokosowych 
- zielony barwnik spożywczy w żelu lub płynie

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto na bułki:
1. Suche składniki mieszamy razem w misce. 
2. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.
3. Nałożyć ciasto do 2/3 wysokości foremek, udekorować sezamem i piec przez 25 min. w 180 stopniach C.
4. Po upieczeniu przełożyć babeczki na kratkę i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. 
Brownie:
1. Do garnka wrzucić masło, wsypać cukier, czekoladę deserową i białą. Powoli podgrzewać, cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
2. Utrzeć jajka z olejkiem. Dolać masę czekoladową i wymieszać.
3. Do masy przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać.
4. Przelać ciasto do kwadratowej formy, wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 25 min.
6. Pozostawić do wystygnięcia w formie, pokroić w kwadraty i podawać.
Krem:
1.Masło zmiksować w misie miksera na puszystą, jasną masę. 
2.Dodawać cukier, stopniowo, cały czas ucierając mikserem.
3.Dodać kremówkę.
4. Krem podzielić na dwie części i dodać barwniki. Przełożyć do dwóch osobnych worków cukierniczych z okrągłą tylką.
Sałata:
1. Wiórki wraz z barwnikiem dokładnie wymieszać.
Etap końcowy:
1. Babeczki przekroić na pół, wzdłuż linii wyrośnięcia.
2. Z brownie wykroić kółeczka.
3. Spód babeczki udekorować kremem w żółtym kolorze, położyć brownie, udekorować kremem w czerwonym kolorze, posypać wiórkami kokosowymi i przykryć górą babeczki.





2 komentarze:

  1. Widziałem już na amerykańskich stronach, nic nowego, ale gratulacje za poświęcony czas.

    OdpowiedzUsuń
  2. Również widziałam je na zagranicznych stronach, dlatego napisalam ze sie zainspirowalam, a nie wymyslilam nowe slodkosci i dziekuje za opinię ;)

    OdpowiedzUsuń