sobota, 18 lipca 2015

Morskie babeczki

Inspiracją do wykonania babeczek był kolejny numer magazynu Domowe słodkości, w którym dodatkiem była forma na czekoladowe pralinki w kształcie muszelek. Wystarczyło dodać parasolki do drinków oraz pokruszone ciasteczka, imitujące piasek i niepowtarzalne słodkości znad morza gotowe. :)

SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki cukru
- 6 łyżek masła
- 1 jajko
- 1 białko
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1/2 szklanki mleka 3,2%
Krem:
- 115 g masła ( w temperaturze pokojowej)
- 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki śmietany kremówki
- niebieski/ błękitny barwnik spożywczy
Dekoracja:
- muszelki z białej czekolady
- 3 ciasteczka (zmiksowane na proszek)
- parasolki do drinków

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Wymieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia i sól.
2. W drugiej misce ubić cukier z masłem na puszystą masę.
3. Do masy dodać jajko, białko i aromat waniliowy, delikatnie wymieszać.
4. Stopniowo dodawać mąkę na przemian z mlekiem. (3:2), miksując ciasto na niskich obrotach.
5. Nałożyć ciasto do 2/3 wysokości foremek i piec przez 25 min. w 180 stopniach C.
6. Po upieczeniu przełożyć babeczki na kratkę i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Krem:
1.Masło zmiksować w misie miksera na puszystą, jasną masę. 
2.Dodawać cukier, stopniowo, cały czas ucierając mikserem.
3.Dodać kremówkę oraz barwnik, miksować. 
Dekoracja:
1. Krem nałożyć niechlujnie łyżeczką, aby przypominał fale. Pokruszone ciasteczka wysypać na krem, ułożyć czekoladowe muszelki oraz wbić parasolki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz