niedziela, 26 lipca 2015

Sernik na zimno z truskawkami i nutellą


Do dnia dzisiejszego jeszcze sernika na zimno tutaj nie było. Były za to bezy z nutellą, lody nutellowe czy też shake z owym smarowidłem. Była również tarta truskawkowa, tort z truskawkami oraz lody truskawkowe. Teraz nadszedł czas na serniczek z kruchym spodem, do którego wykorzystałam krakersy, herbatniki oraz nutelle, ozdobiony tegorocznymi i niestety ostatnimi truskawkami.


SKŁADNIKI:
Spód:
- 50 g herbatników
- 100 g krakersów
- 50 g orzechowych ciasteczek
- 2-3 łyżki nutelli
- 50 g miękkiego masła
Ciasto:
- 5 opakowań serka homogenizowanego
- 300 ml śmietany kremówki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie żelatyny (rozpuszczonej w szklance gorącej wody)
Wierch:
- 700 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa (rozpuszczona w 1,5 szklanki gorącej wody)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Spód:
1. Wszystkie ciasteczka wrzucić do miksera i rozdrobnić.
2. Dodać nutelle oraz masło i dokładnie wymieszać. (ciasto powinno w dotyku przypominać mokry piasek)
3. Formę wysmarować masłem (dno, jak i boki), wyłożyć masę ciasteczkową, docisnąć i wyrównać (można pomóc sobie szklanką). Wstawić do lodówki.
Ciasto:
1. W misce ubić śmietanę kremówkę wraz z cukrem na puch. Delikatnie dodać do serków, wymieszać. Porcjami wlewać rozrobioną żelatynę, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki.
2. Masę wlać na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki.
Wierch:
1. Umyte truskawki, przeciąć na pół i układać na masie sernikowej zaczynając od krawędzi blachy.
2. Rozrobioną i lekką tężejącą galaretkę wylać na wierzch truskawek. Odstawić do lodówki.


PS/ Tortownica, którą wykorzystałam w przepisie miała średnicę 28 cm.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz