poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Babeczki cytrynowe z malinami


I tym razem postawiłam na babeczki z owocami. Już na blogu znajduje się przepis na babeczki z malinami i bitą śmietaną, jednak dzisiaj przedstawiam Wam letnią i orzeźwiającą wersję ubiegłych słodkości. Ciasto waniliowe zamieniłam na cytrynowe, a bitą śmietanę zastąpiłam kremem ze świeżych malin. Palce lizać! :)

SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g cukru
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 125 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki olejku cytrynowego
- 1 i 1/2 łyżki mleka 3,2%
- skórka z jednej cytryny
Nadzienie:
- 1/3 szklanki malin
Krem:
- 100 g miękkiego masła
- 230 g cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- 7 łyżek serka mascarpone
- 100 g malin
Dekoracja:
- 12 szt. malin
- plasterki cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1.Suche składniki przesiać do dużej miski, dodać masło, jajka, skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać.
2. Olejek cytrynowy i mleko wymieszać, dodać do pozostałych składników.
3.Nałożyć ciasto do 2/3 wysokości foremek, piec w piekarniku przez 20-25 min. w 180 stopniach C.
4.Po upieczeniu przełożyć babeczki na kratkę i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Nadzienie:
1. Za pomocą małego nożyka lub łyżeczki wydrążyć babeczki pośrodku do wysokości 1-1,5 cm.
2. Do środka włożyć maliny.
Krem:
1.Masło zmiksować w misie miksera na puszystą, jasną masę. 
2.Dodawać cukier, mleko oraz serek mascarpone, stopniowo, cały czas ucierając mikserem.
3.Maliny zmiksować blenderem na puree. Dodać do kremu i delikatnie wymieszać.
4.Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki.
Dekoracja:
1.Babeczki udekorować kremem, malinami i plasterkami cytryny. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz