poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Babeczki nutella


Kontynuacja babeczkowych słodkości. Czekoladowe babeczki z kremem na bazie orzechowo- czekoladowego smarowidła to raj dla wielbicieli nutelli. :)

SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 100 g czekolady deserowej
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/3 szklanki zmielonych orzechów laskowych
- 225 g masła
- 350 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 3 jajka
- 125 ml maślanki
- 225 ml wrzącej wody
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 350 g nutelli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej.
2. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną oraz zmielone orzechy laskowe.
3. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę.
4. Wlać aromat waniliowy i dodać po jednym jajku, starannie rozcierając masę.
5. Dolać do masy stopioną czekoladę i wymieszać.
6. Wsypać stopniowo zawartość pierwszej miski, następnie wlać maślankę i wodę, dokładnie wymieszać.
7. Przelać masę do 2/3 wysokości foremek i piec 25 min. w temperaturze 180 stopni C.
8. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Krem:
1. Serek wraz z nutellą zmiksować na jednolitą masę.
2. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdy.
3. Babeczki udekorować czekoladowo-orzechowym kremem.




Przepis zawiera lokowanie produktu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz