środa, 12 sierpnia 2015

Babeczki z watą cukrową


Wata cukrowa- kolejny smak dzieciństwa. Ostatni raz jadłam ją na osiedlowym festynie mając 6 lat, czyli spory kawałek czasu, patrząc na to, że już jutro moje 21 urodziny. I mimo, że upłynęło tyle lat, tydzień temu wędrując miedzy budkami na jarmarku św. Dominika w Gdańsku nie mogłam przejść obojętnie obok urządzenia do waty cukrowej. Wspomnienia ożyły i znowu poczułam się małą dziewczynką. I tym sposobem wata cukrowa stałam się inspiracją kolejnych małych słodkości.

SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g cukru
- 125 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki olejku waniliowego
- 2 łyżki mleka
- różowy i błękitny barwnik spożywczy
- 1/2 szklanki waty cukrowej
Krem:
- 150 g miękkiego masła
- 330 g cukru pudru
- 1/4 łyżeczki olejku waniliowego
- 2 łyżki mleka
Dekoracja:
- opakowanie waty cukrowej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1.Suche składniki przesiać do dużej miski, dodać masło i jajka, dokładnie wymieszać.
2.Olejek waniliowy i mleko wymieszać, dodać do pozostałych składników.
3.Watę cukrową podzielić na drobne kawałeczki, dodać do masy. Ciasto podzielić na dwie części, jedną zabarwić na kolor różowy, a drugą na błękitny.
3.Nałożyć ciasto do 2/3 wysokości foremek, układając na przemian warstwę różowej i błękitnej masy, piec w piekarniku przez 20-25 min. w 180 stopniach C.
4.Po upieczeniu przełożyć babeczki na kratkę i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Krem: 
1.Masło zmiksować w misie miksera na puszystą, jasną masę. 
2.Dodawać cukier i mleko, stopniowo, cały czas ucierając mikserem.
3.Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki.
Dekoracja:
1. Babeczkę udekorować kremem.
2. Z waty cukrowej uformować na małej wykałaczce jej mniejszą wersję i wbić do kremu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz