środa, 19 sierpnia 2015

Cytrynowe cake pops


Od dwóch tygodni jestem szczęśliwą posiadaczką maszynki do malutkich słodkości- cake pops. Dzięki niej nie trzeba już osobno piec ciasta i mieszać go z nutellą lub masłem orzechowym, jak to robiłam wcześniej. Słodkości są puszyste i bardzo delikatne, a chrupiąca skorupka z białej czekolady idealnie kontrastuje z miękkim środkiem cake popsów.


SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 100 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 ml mleka 3,2%
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 jajko
- 40 g miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki olejku cytrynowego
- skórka otarta z jednej cytryny
Polewa:
- 2 tabliczki białej czekolady
- 1 łyżeczka oleju
Dekoracja:
- plasterki cytryny podzielone na małe kawałeczki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Wszystkie suche składniki wsypać do miski, dodać masło i utrzeć "na piasek".
2. Mleko, śmietanę, jajko oraz olejek, wymieszać i wlać do masy. Dodać skórkę cytrynową i całość zmiksować.
3.Urządzenie do wypiekania cake pops rozgrzać, ciasto delikatnie przelać do kółeczek i piec 5-6 min. Pozostawić do wystudzenia.
Polewa:
1. Czekolady wraz z olejem rozpuścić. (użyłam do tego zestawu do fondue)
2. Każdą kulkę zanurzyć w czekoladzie i poczekać aż jej nadmiar spłynie.
Dekoracja:
1. Kiedy czekolada lekko stężeje delikatnie położyć kawałeczki cytryny na czubku wypieków.






2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Kupiłam ją w Biedronce, ale jakiś czas temu były również w Lidlu. ;)

      Usuń