piątek, 18 września 2015

Arbuzowe cake pops


W dalszym ciągu testuje mój nowy nabytek, którym jest maszyna do cake popsów. Na początku prowadzenia bloga te małe słodkości miały typowe smaki i nie wyróżniały się wyglądem. Po cytrynowej wersji przyszedł czas na arbuzowe. Nie tylko wyglądają jak egzotyczne owoce, ale dzięki aromatowi spożywczemu, również tak smakują. Można śmiało powiedzieć, że to w 100% słodkie arbuziki.

SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- 1 jajko
- szczypta soli
- 100 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml mleka 3,2%
- 1/2 łyżeczki aromatu spożywczego o smaku arbuzowym
- czerwony barwnik spożywczy (w proszku lub żelu)
- 15 g małych dropsów czekoladowych
Polewa:
- 2 tabliczki białej czekolady
- 1 łyżka oleju
- zielony barwnik spożywczy (który rozpuszcza się w tłuszczu)
Dekoracja:
- zielony barwnik spożywczy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Masło, cukier, cukier waniliowy i jajka utrzeć na puszystą masę.
2. Dodać suche składniki, mleko, aromat, barwnik oraz dropsy, delikatnie wymieszać.
3.Urządzenie do wypiekania cake pops rozgrzać, ciasto delikatnie przelać do kółeczek i piec 5-6 min. Pozostawić do wystudzenia.
Polewa:
1. Czekoladę wraz z olejem rozpuścić. (użyłam do tego zestawu do fondue)
2. Każdą kulkę zanurzyć w czekoladzie i poczekać aż jej nadmiar spłynie. Wstawić do lodówki.
3. Do czekolady, która została dodać zielony barwnik spożywczy i dokładnie wymieszać
4. Znowu każdą kulkę zanurzyć w czekoladzie i poczekać aż jej nadmiar spłynie. Wstawić do lodówki.
Dekoracja:
1. Za pomocą barwnika spożywczego i pędzelka utworzyć charakterystyczne linie przypominające skórkę arbuza.


6 komentarzy: