środa, 30 września 2015

Babeczki leśny mech


Szpinak w babeczce? Czemu nie. Ale to jakiej babeczce! Wraz ze szpinakiem, który ma właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą, słodkości wypełnione są malinami i bitą śmietaną. Nie bójcie się wykorzystywać szpinaku w swoich wypiekach, ponieważ nie jest wyczuwalny jego smak. :)


SKŁADNIKI:
Ciasto:
-120 g cukru
- 2 jajka
- 1 szklaka mąki pszennej
- 1/2 szklanki oleju
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 230 g mrożonego szpinaku
- zielony barwnik spożywczy ( w żelu lub proszku)
Nadzienie:
- małe opakowanie świeżych malin
Krem:
- 300 ml śmietany 30%
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
Dekoracja:
- owoc granatu



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Szpinak rozmrozić i odcisnąć nadmiar wody.
2. Jajka ubić z cukrem  na puszystą masę.
3. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i olej, wymieszać.
4. Na koniec delikatnie wymieszać szpinak i barwnik spożywczy.
5. Papilotki napełnić ciastek do 2/3 ich wysokości i piec 20-25 min w temperaturze 180 stopni C. Wystudzić.
Krem:
1. Śmietanę z cukrem pudrem i serkiem mascarpone ubić na puch.
Etap końcowy:
1. Za pomocą małego nożyka lub łyżeczki wydrążyć babeczki pośrodku do wysokości 1-1,5 cm. Okruchy przełożyć do miseczki i pokruszyć je na drobniejsze kawałeczki.
2. Babeczki wypełnić malinami.
3. Masę przełożyć do babeczki za pomocą gałkownicy do lodów, która pomoże w zrobieniu idealnych kopczyków. Wyrównać brzegi kremu.
4. Posypać krem drobnymi kawałkami ciasta, które zostały po wydrążaniu babeczek. Udekorować pestkami granatu.
5. Wstawić na 20-30 min. do lodówki.





Jesienne słodkości!

2 komentarze: