poniedziałek, 28 września 2015

Babeczki neapolitańskie


Warstwowe ciasto pochodzące z Neapolu. Pyszne czekoladowo- waniliowe słodkości z kremem o smaku truskawkowym. Wszystkie pyszności w jednej małej babeczce, która chodziła za mną od dłuższego czasu. Wypadło, że upiekłam je na 80-te urodziny babci. Mam nadzieję, że solenizantce, jak i gościom smakowały takie słodkości.


SKŁADNIKI:
Ciasto: 
- 225 g. miękkiego masła
- 225 g. cukru do wypieków ( jest on drobniejszy od normalnego)
- pół łyżeczki aromatu waniliowego

- 4 jajka
- 275 g. mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki mleka 3,2%
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 3-4 łyżki gorącej wody

Krem:
- 180 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki serka mascarpone 
- 1 łyżka mleka lub śmietanki 30%
- różowy barwnik spożywczy
- aromat spożywczy o smaku truskawkowym lub 100 g zmiksowanych truskawek 
Dekoracja:
- czekoladki w kształcie tabliczki czekolady*

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Zmiksować miękkie masło z cukrem ma puszystą i kremową masę. 
2. Dodać do masy jajka i aromat waniliowy.
3. Wsypać do ciasta przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Zmiksować całość na gładką masę.
4. Doleć mleko i jeszcze raz wymieszać.
5. Przełożyć połowę ciasta łyżką lub szpatułką do drugiej miski.

6. W osobnej miseczce wymieszaj kakao z gorącą wodą.
7. Kiedy masa kakaowa ostygnie, połącz ją z jedną częścią masy.

8. Masę kakaową ułożyć na dnie papilotki, następnie na niej ułożyć masę waniliową. Piec 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Pozostawić do wystudzenia.
Krem:
1.Masło zmiksować w misie miksera na puszystą, jasną masę. 
2.Dodawać cukier, mleko oraz serek mascarpone, stopniowo, cały czas ucierając mikserem.
3. Na sam koniec dodać barwnik i aromat lub zmiksowane truskawki, dokładnie wymieszać.
4.Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki.
Dekoracja:
1. Babeczki udekorować kremem i małymi czekoladkami. 





* forma do mini tabliczek czekolady była internetowym zakupem i strzałem w 10, bardzo polecam :)

13 komentarzy: