wtorek, 1 września 2015

Blondie


Ciasto blondie jest siostrą popularnego amerykańskiego brownie. Jednak gorzką czekoladę zastępuję się białą i dodaje ulubione bakalie. Blondie jest lżejsze i delikatniejsze niż brownie. Osobiście bardzo te słodkości przypadły do mojego gustu.

SKŁADNIKI:
- 1 tabliczka białej czekolady (100g.)
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki olejku waniliowego
- 3 jajka
- 1/3 szklanki bakali ( dodałam suszoną żurawinę)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Czekoladę razem z masłem i cukrem rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
2. Przestudzoną masę dodać do mąki, proszku do pieczenia,olejku i jajek, całość miksować przez kilka minut na średnich obrotach.
3. Do ciasta dodać żurawiny. delikatnie wymieszać.
4. Ciasto przełożyć do kwadratowej formy (21x21), wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagranym do 180 stopni przez 20-25 min.




2 komentarze: