sobota, 24 października 2015

Babeczki duszki


Pierwsza w tym roku odsłona "strasznych" babeczek na Halloween. Rozpoczynają ją babeczki duszki, które zostały nazwane przeze mnie duszkami Kacperkami. Składają się z mocno czekoladowego ciasta, nadzienia wiśniowego oraz kremu piankowego, znanego z babeczek hi hat. Krem z białek po przygotowaniu smakuje identycznie jak ciepłe lody, które zajadałam będąc dzieckiem. :D


SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 100 g czekolady deserowej
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 225 g masła
- 350 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 3 jajka
- 125 ml maślanki
- 225 ml wrzącej wody
Nadzienie:
- mały słoiczek wiśni w kompocie
Dekoracja:
-3 białka
-1 i 1/2 szklanki cukru
-1/4 szklanki wody
- czekoladowe dropsy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej.
2. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
3. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę.
4. Wlać aromat waniliowy i dodać po jednym jajku, starannie rozcierając masę.
5. Dolać do masy stopioną czekoladę i wymieszać.
6. Wsypać stopniowo zawartość pierwszej miski, następnie wlać maślankę i wodę, dokładnie wymieszać.
7. Przelać masę do 2/3 wysokości foremek i piec 25 min. w temperaturze 180 stopni C.
8. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Nadzienie:
1. Babeczki wydrążyć za pomocą małego nożyka i wypełnić je wiśniami.
Dekoracja:
1.Białka, cukier, wodę umieścić w szklanej lub metalowej misce.
2.Ubijać je mikserem przez 1-2 minuty.
3.W garnuszku zagotować niewielką ilość wody, postawić na nim miskę z białkami i  ubijać przez równe 12 minut., kiedy osiągnął temperaturę 70 stopni C.
4. Piankę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Ozdobić babeczki tworzą spirale. Z dropsów czekoladowych utworzyć oczy i buzie duszków. 





Przepis na piankę z białek pochodzi z bloga mojewypieki.com Halloween

2 komentarze: