wtorek, 6 października 2015

Muffinki jabłkowe z kajmakiem


Inspiracją do tych słodkości były amerykańskie jabłka w karmelu, które chyba każdy kojarzy. Muffinki zawierają w sobie starte jabłka, czekoladę karmelowa oraz odrobinę cynamonu i kardamonu. Oblane zostały kajmakiem i udekorowane orzechami włoskimi. ;)

SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki grubo startych jabłek
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- szczypta kardamonu
- 50 g czekolady karmelowej
Dekoracja:
- 300 g kajmaku
- 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich
- patyczki (użyłam tych do cake pops'ów)


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Czekoladę pokroić na drobne kawałeczki.
2. Jajka ubić z cukrem na jasną masę. 
3. Wlać olej i zmiksować.

4. Dodać jabłka, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia,przyprawami (cynamon, sól, kardamon) oraz czekoladę.Delikatnie wymieszać, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.
5. Papilotki wypełnić ciastem do 2/3 ich wysokości i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 min. Wystudzić.

Dekoracja:
1. Aby kajmak dobrze się nakładam należy przełożyć go do miseczki i podgrzać w kąpieli wodnej. Przełożyć do rękawa cukierniczego z małą, okrągłą tylką lub jeśli jej nie posiadamy obciąć róg rękawa.
2. Do muffinek wbić patyczki, udekorować kajmakiem i posiekanymi orzechami.  





Jabłko z cynamonem 2015 Jesienne słodkości!

2 komentarze: