czwartek, 29 października 2015

Mumia cake pops


Upiornych słodkości ciąg dalszy, aby były bardziej urozmaicone oprócz babeczek zawitały, także moje ukochane cake popsy. Postawiłam na kształt mumii, ponieważ jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. A do dekoracji potrzebne jest zaledwie białą i deserowa czekolada. :)



SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- 1 jajko
- szczypta soli
- 100 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml mleka 3,2%
Polewa:
- 2 tabliczki białej czekolady lub białe candy melts
- 1 łyżeczka oleju
Dekoracja:
- 2 kostki deserowej czekolady (oczy)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Masło, cukier, cukier waniliowy i jajka utrzeć na puszystą masę.
2. Dodać suche składniki oraz mleko, delikatnie wymieszać.
3.Urządzenie do wypiekania cake pops rozgrzać, ciasto delikatnie przelać do kółeczek i piec 5-6 min. Pozostawić do wystudzenia.
Polewa:
1. Czekoladę wraz z olejem rozpuścić. (użyłam do tego zestawu do fondue)
2. Każdą kulkę zanurzyć w czekoladzie i poczekać, aż jej nadmiar spłynie. Wstawić do lodówki.
3. Pozostałą czekoladę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką o okrągłym kształcie (mały otwór) i udekorować cake popsy tworząc esy-floresy przypominające bandaże mumii.  Wstawić do lodówki.
Dekoracja:
1. Czekoladę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej, przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką, która potrzebna była do bandaży i wycisnąć ją, tworzą oczy upiora.




Halloween

2 komentarze: