środa, 14 października 2015

Różyczki z jabłkiem


Bardzo proste i efektowne słodkości. Różyczki tylko jabłka o czerwonej skórce, ciasto francuskie oraz cynamon. Prawda, że proste? :)

SKŁADNIKI:
-1-2 jabłka o czerwonej skórce
- opakowanie ciasta francuskiego
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub kwasku cytrynowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- jajko
- cukier puder (do dekoracji)



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Jabłka pokroić na połówki, wydrążyć środek i pokroić na cieniutkie plasterki.
2. W garnku zagotować wodę z miodem, cukrem i sokiem z cytryny. Wrzucić do niego plasterki jabłek i gotować na średnim ogniu przez 2-3 min. Odcedzić.
3. Ciasto francuskie rozwałkować na długość 45 cm. i pociąć na 5 cm. paseczki.
4. Na cieście ułożyć plasterki jabłek, tak aby ich część ze skórką wystawała około 1,5cm ponad górną krawędź ciasta. Plasterki powinny lekko na siebie nachodzić. Posypać cynamonem. Paseczek złożyć na pół i utworzyć rulonik.
5. Gotowe różyczki przełożyć na blachę do muffinek. Posmarować jajkiem. Piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
6. Oprószyć cukrem pudrem.





Filmik instruktażowy :)

2 komentarze:

  1. bardzo efektowne;eleganckie ...zapisuję przepis;) i zapraszam na miodowe ciasto Anastazji;pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/01/jojo-babci-basi-wg-anastazji.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziekuje i już wchodzę na strone ;)

    OdpowiedzUsuń