niedziela, 15 listopada 2015

Babeczki chryzantemy


Tylka, którą wykorzystałam do udekorowania słodkości, leżała w pudełku już prawie rok. Tak dłużej nie mogło być, przecież po coś ją kupiłam. Poza tym dzisiaj ostatni dzień Festiwalu Czekolady i Słodyczy w Warszawie, wiec nie mogło zabraknąć czekoladowych babeczek. Wypełniłam je domowym orange curd'em i udekorowałam kremem tworząc uroczy kwiatek. Całość dopełniły listki z masy plastycznej, które użyłam do tary z gruszkami.

SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 3/4 kostki masła
- 3 jajka
- 1/2 szklanki śmietany
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Nadzienie (orange curd):
- 2 jajka
- 1 pomarańcza
- 100 g cukru
- 70 g masła
Krem:
- 100 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 50 g serka mascarpone
- 2-3 łyżki orange curd
- żółty barwnik spożywczy
Dekoracja:
- masa plastyczna
- zielony barwnik spożywczy
- wykrawaczka w kształcie małego listka


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Masło zmiksować z cukrem pudrem i jajkami na puszystą masę.
2. Dodać kakao, śmietanę, przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę, zmiksować całość.
3. Przełożyć do formy wyłożonej papilotkami i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 min. Wystudzić.
Nadzienie:
1. Skórkę z pomarańczy zetrze na tarce i wycisnąć sok. Dodać cukier i roztrzepane widelcem lub rózgą jajka. Masło pokroić w małe kawałeczki i dodać do reszty składników.
3. Do garnka wlać niewielką ilość wody i postawić na nim miskę. Całość podgrzewać, mieszając trzepaczką ok. 10-15 min., aż orange curd będzie przypominał budyń. Odstawić do wystudzenia.
Krem:
1.Masło zmiksować w misie miksera na puszystą, jasną masę. 
2.Dodawać cukier, stopniowo, cały czas ucierając mikserem.
3.Dodać serek mascarpone, orange curd oraz barwnik, miksować.
4.Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką wilton #81.
Dekoracja:
1.Do masy plastycznej dodać barwnik, zagnieć.
2. Rozwałkować i wykroić listki.
Etap końcowy:
1.Babeczki wydrążyć nożykiem do jabłek, wypełnić je orange curd'em.
2. Udekorować kremem tworząc płatki chryzantemy i listami z masy plastycznej.





 Filmik instruktażowy :)

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuje, zachęcam również do obejrzenia babeczek słoneczników i różyczek. Niedługo kolejne kwiatowe babeczki.:)

      Usuń
  2. A jakiej konkretnie tylki użyłaś?
    Babeczki wyglądają wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, tak jak napisalam w przepisie wilton #81- wygląda jak literka "c" ;)

      Usuń