środa, 18 listopada 2015

Babeczki cini minis


Babeczki cynamonowe z nadzieniem cini minis oraz kremem z bitej śmietany oraz serkiem mascarpone, udekorowane płatkami śniadaniowymi. Palce lizać, w sam raz na taką jesienną pogodę. :)

SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g drobnego cukru do wypieków
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka cynamonu
- 125 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 1 i 1/2 łyżki mleka 3,2%
Nadzienie:
- garść płatków cini minis
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżki cynamonu
- 1/2 łyżeczki masła
Krem:
- 400 ml śmietany 30%
- 2 łyżki serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
Dekoracja:
- garść płatków cini minis


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Suche składniki przesiać do dużej miski, dodać masło i jajka, dokładnie wymieszać.
2.Aromat waniliowy i mleko wymieszać, dodać do pozostałych składników.
3. Nałożyć ciasto do 2/3 wysokości foremek, piec w piekarniku przez 20-25 min. w 180 stopniach C.
4. Po upieczeniu przełożyć babeczki na kratkę i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Nadzienie:
1. Mleko pogrzać, dodać masło, miód oraz cynamon. Zalać płatki i odstawić na 10 min.
2. Całość zblendować.
Krem:
1. Śmietanę, serek mascarpone oraz cukier puder zmiksować na puch.
2. Przełożyć do worka cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdy. (wilton #1M)
Etap końcowy:
1. Babeczki wydrążyć za pomocą nożyka do jabłek.
2. Wypełnić nadzieniem cini minis.
3. Udekorować kremem i płatkami śniadaniowymi.




Przepis zawiera lokowanie produktu.

4 komentarze:

  1. Płatki Cini Minis to jedna z nielicznych cynamonowych rzeczy które lubię więc takie babeczki na pewno są fajne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie trzeba upiec, bo są pyszne. Sama zbytnio nie lubie cynamonu, ale te babeczki przypadly mi do gustu. ;)

    OdpowiedzUsuń