sobota, 28 listopada 2015

Babeczki hortensje


Druga już odsłona tylki wilton #2, w której jak już wspominałam wcześniej, zakochałam się od pierwszego nałożenia kremu. Dzisiejsze słodkości to babeczki Tres Leches, z języka hiszpańskiego oznacza trzy mleka. Deser pochodzi z Ameryki Łacińskiej i oznacza lekkie ciasto z dodatkiem kremówki i dwóch rodzajów mleka skondensowanego. Przepis pochodzi z książki "Babeczki na słodko", z której wielokrotnie już korzystałam. Całość dopełnia dwukolorowych krem i listki z masy plastycznej- nieodłączny element każdej kwiatowej babeczki.


SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego
- 1 puszka skondensowanego mleka niesłodzonego
- 1 szklanka śmietany 30%
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mleka 3,2%
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Krem:
- 100 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 200 g serka mascarpone
- błękitny barwnik spożywczy
Dekoracja:
- masa plastyczna
- zielony barwnik spożywczy
- wykrawaczka w kształcie małego listka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. W misce wymieszać suche składniki- mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
2. Dodać jajka, mleko, aromat waniliowy i dokładnie wymieszać.
3. Nałożyć ciasto do 2/3 wysokości foremek, piec w piekarniku przez 20-25 min. w 180 stopniach C.
4. Każdą babeczkę nakłuć kilkukrotnie wykałaczką (póki są gorące).
5. Obficie polać babeczki mleczną mieszanką. Odstawić. Gotowe babeczki przełożyć do hermetycznego pojemnika i schłodzić w lodówce przez minimum 4h.
Krem:
1.Masło zmiksować w misie miksera na puszystą, jasną masę.

2.Dodawać cukier oraz serek mascarpone, stopniowo, cały czas ucierając mikserem.
3. Krem podzielić na dwie części. Do 1/3 dodać niebieski barwnik, wymieszać.
3.Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki, w moim wypadku wilton #2D, zaczynając od nałożenia niebieskiego kremu na ścianki woreczka, a jasny na środku.
Dekoracja:
1.Do masy plastycznej dodać barwnik, zagnieć.
2. Rozwałkować i wykroić listki.
Etap końcowy:
1. Babeczki udekorować krem tworząc hortensje oraz dodać listki z masy plastycznej. 




Filmik instruktażowy :)

2 komentarze:

  1. Są prześliczne! I na pewno były pyszne :D Mają o wiele ładniejszy kolor niż te na filmiku ;)

    Marcysia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Kochana :D bardzo mi miło i ciesze się, że się podobają :)

      Usuń