czwartek, 5 listopada 2015

Dyniowe cake pops


Jesiennie słodkości nie mogą sie obyć bez pysznej, pomarańczowej dyni. Cake popsy zarówno w smaku jak i wyglądzie przypominają jak to bogate w witaminy warzywo. Tak, warzywo, dobrze widzicie. Pierwszy raz na blogu powstał przepis z warzywem w roli głównej. :D


SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżka cynamonu (można zastąpić go przyprawami korzennymi)
- 75 g masła
- 1/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1/4 szklanki maślanki
- 3.4 szklanki puree z dyni
Dekoracja:
- 1 i 1/2 tabliczki białej czekolady (lub od razu pomarańczowe candy melts)
- pomarańczowy barwnik spożywczy do czekolady
- zielony barwnik spożywczy do czekolady
- 1 łyżeczka oleju

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. W misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon oraz sól.
2. W drugiej misce wymieszać maślankę, puree z dyni oraz kawę rozpuszczalną.
3. W trzeciej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka, całość zmiksować.
4. Na zmianę dodawać suche składniki i maślankę z puree. Mieszać, aż wszystkie składniki się połączą.
5. 3.Urządzenie do wypiekania cake pops rozgrzać, ciasto delikatnie przelać do kółeczek i piec 5-6 min. Pozostawić do wystudzenia.
Dekoracja:
1. Tabliczkę czekoladę wraz z olejem rozpuścić. (użyłam do tego zestawu do fondue). Dodać pomarańczowy barwnik spożywczy i wymieszać.
2. Każdą kulkę zanurzyć w czekoladzie i poczekać, aż jej nadmiar spłynie. Wstawić do lodówki.
3. Pozostała pomarańczową czekoladę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką o okrągłym kształcie (mały otwór) i udekorować cake popsy tworząc "włókna" dyni. wstawić do lodówki.
4. 1/2 czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać zielony barwnik spożywczy i wymieszać.
Przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką o okrągłym kształcie (mały otwór) i udekorować cake popsy tworząc listki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz