środa, 11 listopada 2015

Snickersowe babeczki


Wszystko, co najlepsze w jednej małej słodkości. Już od pewnego czasu miałam w planach upichcić takie baby, nadarzyła się okazja, więc są na blogu. Ciasto bardzo czekoladowe, wypełnione serkiem mascarpone z orzechami ziemnymi oraz kremem z masła orzechowego ozdobione kawałkiem batona oraz karmelem. Niebo w gębie. Koniecznie musicie upiec takie pyszności. :)

SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 125 g. miękkiego masła
-125 g. cukru
- 150 g. mąki pszennej
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao w proszku
- 25 g. stopionej czekolady deserowej
Nadzienie:
-100 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 100 g posiekanych orzechów ziemnych
Krem:
- 3/4 szklanki masła orzechowego
- 4 łyżki miękkiego masła 
- 150 g serka mascarpone
Dekoracja:
- baton snickers (podzielony na 12 części) lub 6 małych cukierków snickers (podzielonych na pół)
- karmel




SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1.W dużej misce umieścić wszystkie składniki ciasta, poza stopioną czekoladą deserową i upić mikserem na gładką masę. Wlać stopioną czekoladę i starannie wymieszać.
2, Papilotki  napełnić do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 20-25 minut. Przełożyć babeczki na metalową kratkę i pozostawić, aż całkowicie wystygną.

Nadzienie:
1. Za pomocą małego nożyka do jabłek wydrążyć babeczki pośrodku do wysokości 1-1,5 cm.
2. Serek, cukier oraz orzechy wymieszać i przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Wypełnić środek babeczek.
Krem:
1. Masło, masło orzechowe oraz serek mascarpone zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć do rękawa cukierniczego z tylka w kształcie dużej gwiazdy i udekorować babeczki.
Dekoracja:
1. babeczki ozdobić kamelem i kawałkiem batonika. 






Przepis zawiera lokowanie produktu.

8 komentarzy: