niedziela, 20 grudnia 2015

Babeczki choinki II


Druga propozycja babeczek ozdobionych choinkami, w tym przypadku wykonanymi z czekolady. :) (babeczki choinki udekorowane kremem-> przepis) Babeczki wypełnione są malinami, a wiórki kokosowe imitują śnieg. :)



SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 110 g cukru do wypieków
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 135 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 50 g masła orzechowego
- 1 łyżka mleka 3,2%
Nadzienie:
- mały słoiczek dżemu malinowego
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 100 ml śmietany kremówki
- 2-3 łyżki cukru pudru
Dekoracja:
- wiórki kokosowe
- tabliczka białej czekolady (lub od razu zielone candy melts)
- zielony barwnik spożywczy do czekolady
- paluszki 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. W misce wymieszać suche składniki. Dodać masło orzechowe, masło, jajka i wszystko zmiksować.
2. Wlać mleko i wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą.
3. Nałożyć ciasto do 2/3 wysokości foremek, piec w piekarniku przez 20-25 min. w 180 stopniach C.
4. Po upieczeniu przełożyć babeczki na kratkę i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Nadzienie:
1. Za pomocą małego nożyka lub łyżeczki wydrążyć babeczki pośrodku do wysokości 1-1,5 cm.
2. Środek babeczki wypełnić dżemem malinowym.
Krem:
1. Serek mascarpone, śmietanę i cukier puder ubić na puch.
Dekoracja:
1. Czekoladę razem z barwnikiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą, małą tylką.
2. Paluszki pokroić, z czekolady utworzyć choinkę. Wstawić do lodówki na pół godziny.
Etap końcowy:
1. Babeczkę ozdobić kremem, przypominającym półkulę, obtoczyć w wiórkach kokosowych.
2. Choinki wetknąć na środek słodkości.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz