środa, 9 grudnia 2015

Babeczki choinki / z czekoladą


Ciąg dalszy świątecznych babeczek , a raczej dopiero początek, bo przede mną jeszcze mnóstwo słodkości. Do dzisiejszych pyszności wykorzystałam meksykańską czekoladę, którą kupiłam w sklepie internetowym, jak większość produktów, jeśli nie ma macie tyle szczęścia w poszukiwaniu to bez problemu możecie wykorzystać dobrej jakości czekoladę deserową. Również sprawdzi się w tym przepisie. ;)



SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki gorzkiego kakao
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli morskiej
- 3/4 szklanki letniej wody
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 3/4 łyżeczki octu
- 1 tabliczka meksykańskiej czekolady (100 g)
Nadzienie:
- domowy orange curd (przepis)
Krem:
- 100 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 200 g serka mascarpone
- zielony barwnik spożywczy
Dekoracja:
- gwiazdki z masy plastycznej
- kolorowe perełki
- wiórki kokosowe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. W misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, kakao, sodę, sól oraz cynamon.
2. Dodać wodę, olej oraz ocet, zmiksować na jednolitą masę.
3. Wsypać czekoladę i delikatnie wymieszać.
4. Nałożyć ciasto do 2/3 wysokości foremek, piec w piekarniku przez 20-25 min. w 180 stopniach C.
5.Po upieczeniu przełożyć babeczki na kratkę i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Nadzienie:
1. Za pomocą małego nożyka lub łyżeczki wydrążyć babeczki pośrodku do wysokości 1-1,5 cm.
2. Środek babeczki wypełnić orange curd'em.
Krem:
1.Masło zmiksować w misie miksera na puszystą, jasną masę.
2.Dodawać cukier oraz serek mascarpone, stopniowo, cały czas ucierając mikserem.
3. Krem podzielić na dwie części, do 3/4 dodać barwnik i wymieszać. Przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki, w moim wypadku wilton #2D.
Etap końcowy:
1. Z pozostałej jasnej części kremu utworzyć górkę na babeczce i obsypać wiórkami kokosowymi.
2. Za pomocą rękawa cukierniczego i tylki na środku słodkości utworzyć choinkę. (wyciskać krem w kształcie stożka). Udekorować gwiazdkami z masy plastycznej i kolorowymi jadalnymi perełkami.




Moje wypieki. Wielki powrót

https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html

4 komentarze:

  1. śliczne te choineczki, aż szkoda jeść!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje, dużo zrobionych to można śmiało jeść :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy krem - wygląda na idealnie gładki!

    OdpowiedzUsuń