środa, 2 grudnia 2015

Babeczki śnieżynki / z czekoladą


Pierwsza ze świątecznych propozycji słodkości. Babeczka miętowa z dropsami czekoladowymi oraz kremem miętowy. Przysłowiową "wisienką na torcie", w tym przypadku babeczce jest własnoręcznie wykonana śnieżynka z masy cukrowej. Różnego rodzaju wykrawaczki można bez problemu zamówić w sklepach internetowych.  :)


SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 6 łyżek masła
- 1 jajko
- 1 białko
- 1 łyżeczka esencji miętowej
- 1/2 szklanka mleka 3,2%
- 50 g dropsów czekoladowych
Krem:
- 400 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
- błękitny barwnik spożywczy
- ekstrakt miętowy
Dekoracja:
- masa cukrowa
- srebrny brokat spożywczy
- wykrawaczka w kształcie śnieżynki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól.
2. W drugiej misce ubić masło z cukrem na puszystą masę.
3. Dodać jajko, białko, esencje miętową i wymieszać, aż składniki się połączą.
4. Stopniowo dodawać mąkę na przemian z mlekiem, całość zmiksować. Na sam koniec wsypac dropsy czekoladowe i delikatnie wymieszać.
5. Nałożyć ciasto do 2/3 wysokości foremek, piec w piekarniku przez 20-25 min. w 180 stopniach C.
Krem:
Krem:
1. Śmietanę, serek mascarpone, cukier puder zmiksować na puch. Dodac barwnik oraz ekstrakt, delikatnie wymieszać.
2. Przełożyć do worka cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdy. (wilton #2D)
Dekoracja:
Dekoracja:
1.Do masy plastycznej dodać barwnik, zagnieć.
2. Rozwałkować i wykroić śnieżynki. Wymalować brokatem.
Etap końcowy:
1. Babeczki udekorować kremem i śnieżynką.






https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html







Moje wypieki. Wielki powrót

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz