wtorek, 29 grudnia 2015

Babeczki z pralinkami Rafaello


Wariacja na temat białej czekolady i kokosu, oczywiście nie mogło zabraknąć przepysznych pralinek Rafaello. Waniliowa babeczka z wiórkami kokosowymi w środku chowa znaną, chyba każdemu słodkość. Można użyć tych kupnych, jak i zrobionych w domowym zaciszu. Całość dopełnia krem z białej czekolady. Wielbiciele kokosu, jesteście tu? Jeśli tak, to koniecznie musicie wypróbować przepis. :D

SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 100 g miękkiego masła
- 210 g cukru do wypieków
- szczypta soli
- 2 jajka
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 5 łyżek mleka 3,2%
- 275 g mąki pszennej
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 100 g wiórków koksowych
- 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub kokosowego
- 12 pralinek Rafaello
Krem:
- 250 g białej czekolady lub dropsów
- 300 ml śmietany 36%
Dekoracja:
- wiórki kokosowe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka, sól, jogurt oraz mleko, ekstrakt i całość zmiksować.
2. Do masy przesiać mąkę, sodę oczyszczoną oraz wiórki kokosowe, starannie wymieszać.
3. Papilotki wypełnić 1/4 ciasta, włożyć pralinkę Rafaello i zalać 1/4 ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-25 min. Wystudzić.
Krem:
1. Śmietanę 36% pogrzać w garnku, zalać nią pokruszoną czekoladę. Wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki.
2. Następnego dnia krem ubić na puch.
Dekoracja:
1. Babeczki udekorować kremem tworząc kulę, obtoczyć w wiórkach. 




Przepis zawiera lokowanie produktu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz