wtorek, 15 grudnia 2015

Bałwanki cake popsy

 
Czekoladowe cake popsy z kandyzowaną skórką pomarańczy, czyli bardzo świąteczne smaki. Do tego w kształcie bałwanków. Trochę się nachodziłam, żeby znaleźć mini oreo, ale udało się i kapelusze powstały. :)



SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 60 g miękkiego masła
- 60 g cukru
- 75 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 łyżka kakao
- 10 g czekolady
- 1/2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
- 1 łyżka skórki pomarańczowej (pokrojona na małe kawałki)
Polewa:
- 2 tabliczki białej czekolady lub candy melts 
- 1 łyżka oleju
Dekoracja:
- ciasteczka oreo w rozmiarze standardowym i mini
- noski i oczy z masy plastycznej
- flamaster spożywczy lub czarny barwnik w żelu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. W misce wymieszać wszystkie składniki oprócz stopionej czekolady.
2. Wstać stopioną czekoladę i starannie ubić.
3. Urządzenie do wypiekania cake pops rozgrzać, ciasto delikatnie przelać do kółeczek i piec 5-6 min. Pozostawić do wystudzenia.
Polewa:
1. Czekoladę wraz z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej. 
2. Każdą kulkę zanurzyć w czekoladzie i poczekać aż jej nadmiar spłynie. Wstawić do lodówki.
Dekoracja:
1. Czekoladę, która została rozpuścić. Zanurzyć w niej oczy i nos i przyczepić do cake popsów.
2. Z oreo stworzyć kapelusz dla bałwanka i przykleić go za pomocą czekolady.
3. Flamastrem spożywczym lub barwnikiem w żelu namalować uśmiech bałwanków.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz