sobota, 19 grudnia 2015

Minipuddingi


Bożonarodzeniowy pudding to tradycyjne angielskie danie. Przyrządzany zwykle z mąki, mleka, jaj, ryżu, kaszy manny, tłuszczu, z dodatkiem przypraw. Dzisiejsza wersja to minipuddingi babeczkowe udekorowane listami ostrokrzewu i jagódkami z masy plastycznej. :)


SKŁADNIKI:
Ciasto (24 szt. mini):
- 70 g mąki pszennej
- 90 g cukru do wypieków
- 15 gorzkiego kakao
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 mielonych goździków
- 1/2 przyprawy korzennej
- szczypta soli
- skóra otarta z 1/2 pomarańczy
- 1 duże jajko
- 30 ml jogurtu naturalnego
- 30 ml mleka 3,2%
- 55 ml oleju
Krem:
- 150 g serka mascarpone
- 100 ml śmietany kremówki
- 2-3 łyżki cukru pudru
Dekoracja:
- listki ostrokrzewu i jagódki z masy plastycznej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. W misce wymieszać wszystkie suche składniki wraz ze skórką pomarańczy.
2. W drugiej misce zmiksować mokre składniki i stopniowo dodawać do suchych, miksować, aż składniki się połączą.
3. Maszynę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami. Nałożyć ciasto do 2/3 wysokości foremek i piec przez 6-7 min.
4. Po upieczeniu przełożyć babeczki na kratkę i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Krem:
1. Serek mascarpone, śmietanę i cukier puder ubić na puch.
2. 2. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. (wilton 2D)
Dekoracja:
1. Puddingi udekorować kremem, listami i jagódkami z masy plastycznej. 




2 komentarze: