wtorek, 22 grudnia 2015

Pierniczkowe łosie


Święta bez pierniczków to nie święta. Oczywiście zostawiłam ich pieczenie na ostatnią chwilę, gdzie jest jeszcze tyle do zrobienia.Świetnie nadają się jako dekoracja na bożonarodzeniowy stół i powieszone na choince zamiast bombek. :)


SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 250 g miodu
- 100 g cukru do wypieków
- 100 g cukru trzcinowego
- 100 g miękkiego masła
- 600 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki kakao
Dekoracja:
- lukier królewski (przepis)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Miód i masło rozpuścić w kąpieli wodnej.
2. Suche składniki przesiać do miski i wymieszać.
3. Dodać jajka oraz rozpuszczone masło z miodem. Wszystkie składniki zagnieść, aż uzyskamy jednolitą masę.
4. Całość zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 1-2 dni.
5. Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm. i za pomocą foremki wyciąć pierniczki ( w tym wypadku łosie)
6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 8-9 min. Wystudzić.
Dekoracja:
1. Za pomocą lukru królewskiego (przepis) ozdobić pierniczki. 





Przepis na pierniczki pochodzi z książki "Cukiernia Lidla".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz