sobota, 12 grudnia 2015

Renifery cake popsy


"Rudolf czerwononosy, to renifer każdy wie..." Słodkości na cześć najpopularniejszego renifera na świecie. :D Herbaciano- miodowe cake popsy w kształcie reniferów, jako odskocznia od babeczkowych świątecznych słodkości.



SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 3 torebki herbaty
- 2/3 szklanki wrzątku
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1/4 szklanki miodu
- 4 łyżki stopionego masła
- 1/4 szklanki maślanki
- 1 jajko
Polewa:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady lub candy melts
- 1 łyżka oleju
Dekoracja:
- precelki
- drażetki w brązowym i czerwonym kolorze
- masa plastyczna
- flamaster spożywczy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Wlać wrzątek do szklanki i zaparzyć w niej herbatę przez 5 min. Po tym czasie torebki wyrzucić, a napar odstawić do wystudzenia.
2. W misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, sodę oraz sól.
3. W drugiej misce połączyć miód, masło, maślankę oraz jajko.Stopniowo dodawać mąkę.
4. .Urządzenie do wypiekania cake pops rozgrzać, ciasto delikatnie przelać do kółeczek i piec 5-6 min. Pozostawić do wystudzenia.
Polewa:
1. Czekoladę wraz z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej. 
2. Każdą kulkę zanurzyć w czekoladzie i poczekać aż jej nadmiar spłynie. Wstawić do lodówki.
Dekoracja:
1. Z masy plastycznej wyciąć małe kółeczka, za pomocą spożywczego flamastra zrobić źrenice.
2. Czekoladę, która została rozpuścić. Zanurzyć w niej oczy i nos i przyczepić do cake popsów.
3. Precelki przedzielić na pół, zamoczyć w czekoladzie i przyczepić do cake popsów. Wstawić do lodówki. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz