czwartek, 21 stycznia 2016

Babeczki migdałowe z różą


Klasyczne babeczki z płatkami migdałów, wypełnione konfiturą z płatków róży, jako słodki prezent na Dzień Babci. ;) Dekoracja jest nietypowa, ponieważ tradycyjną końcówkę cukierniczą w kształcie dużej gwiazdy zamieniłam na tylkę, za pomocą której tworzy się pąki róży. ;)


SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki miękkiego masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka esencji migdałowej
- 1/3 szklanki płatków migdałowych
- 3/4 szklanki kwaśniej śmietany
Nadzienie:
- konfitura z płatków róży
Krem:
- 100 g masła
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 100 ml śmietany kremówki
- różowy barwnik spożywczy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. W misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz sodę oczyszczoną.
2. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na puch. Dodać jajko oraz esencje migdałową, wymieszać całość.
3. Stopniowo dodawać mąkę i śmietanę, cały cas miksując. Na koniec wsypać płatki migdałów i delikatnie wymieszać.
4. Nałożyć ciasto do 2/3 wysokości foremek, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-25 min.Wystudzić.
Nadzienie:
1. Za pomocą małego nożyka usuwamy środek babeczki i wypełnić ją konfiturą.
Krem:
1.Masło zmiksować w misie miksera na puszystą, jasną masę.
2.Dodawać cukier oraz śmietanę kremówkę, stopniowo, cały czas ucierając mikserem.
3. Dodać barwnik, wymieszać.
3.Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką o nr #104, która pomaga tworzyć płatki kwiatów.
Dekoracja:
1. Krem nakładamy od środka babeczki tworząc płatki róży.






Filmik instruktażowy :)

8 komentarzy: