niedziela, 17 stycznia 2016

Babeczki misie polarne


Kakaowe słodkości wypełnione po brzegi prażoną gruszką oraz ozdobione w nietypowy sposób, kremem z dodatkiem karmelowej czekolady. Koniecznie musicie wypróbować takie połączenie smakowe. :)

SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 jajko
Nadzienie:
- 3 gruszki
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki wody
Krem:
- 200 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 100 g karmelowej czekolady
Dekoracja:
- cukier kryształ 
- czerwone perełki
- noski i oczy z masy plastycznej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:


1. W misce wymieszać suche składniki: mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy i kakao.
2. W drugiej połączyć wodę, olej, jajko i ekstrakt waniliowy, wlać do suchych składników i dokładnie wymieszać.
3.Nałożyć ciasto do 2/3 wysokości foremek, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-25 min.
4. Po upieczeniu przełożyć babeczki na kratkę i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Nadzienie:
1. Gruszki obrać i pokroić na kosteczkę. Przełożyć do garnka z niewielką ilością wody i cukru.
2. Dusić na wolnym ogniu, aż gruszki staną się miękkie. Odstawić do wystygnięcia.
Krem:
1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
2. Śmietanę ubić na puch, dodać serek mascarpone i cukier puder. Na sam koniec wlać czekoladę i delikatnie wymieszać.
3. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z małą okrągłą tylką. ( np. wilton #10)
Dekoracja:
1. Za pomocą małego nożyka usuwamy środek babeczki i wypełniamy go gruszkami.
2. Krem wyciskamy tworząc kulkę, cukrem delikatnie obtoczyc wierzch babeczki.
3. Z pozostałego kremu utworzyć uszy i pyszczek misia. Udekorować cukrowymi perełkami i masa plastyczną.



6 komentarzy:

  1. Przepiękne! A w dodatku przepis brzmi tak smacznie, że ślinka sama napływa do ust. :3 Zapisuję :)

    http://lukrowane-diy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Bajeczne!! I ta gruszka...mmm...

    OdpowiedzUsuń