poniedziałek, 4 stycznia 2016

Babeczki szampańskie


Babeczki specjalnie przygotowane na sylwestrową noc, niestety dopiero teraz miałam czas zamieścić przepis. :< Słodkości kryją w sobie białą czekoladę oraz truskawki, całość zdobi krem z dodatkiem szampana. :) Polecam również przepis na mus z dodatkiem szampana oraz ciemnej czekolady. (przepis tutaj)


SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 125 g miękkiego masła
- 125 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 125 g mąki pszennej
- 75 g białej czekolady lub dropsów czekoladowych
- 1 łyżka mleka
- szczypt soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
- pół słoiczka dżemu truskawkowego
Krem:
- kostka miękkiego masła (200 g)
- 250 g cukru pudru
- 100 ml śmietany kremówki
- 100 g serka mascarpone
- 200 ml szampana
Dekoracja:
- butelka z masy plastycznej
- ozdoby z papieru
- kolorowe posypki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Masło z cukrem zmiksować na puszystą masę.
2. Dodać jajko i ekstrakt. wymieszać.
4. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczypta soli.  Posiekać białą czekoladę i dodać do masy. Wlać mleko. Całość delikatnie połączyć.
5. Nałożyć ciasto do 2/3 wysokości foremek, piec w piekarniku przez 20-25 min. w 180 stopniach C.
6. Po upieczeniu przełożyć babeczki na kratkę i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Krem:
1. Szampana zredukować przez 10-15 min. w małym garnuszku na średnim ogniu.
2. Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier puder.
3. Do masy wlać kremówkę oraz dodać serek mascarpone, całość zmiksować na gładką masę.
4. Pod koniec delikatnie wlać zredukowanego szampana, wymieszać.
5. Przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdy (2D lub 1M).
Etap końcowy:
1. Środek babeczek wydrążyć za pomocą małego nożyka.
2. Wypełnić je dżemem. Udekorować kremem i własnoręcznie wykonanymi ozdobami.



Oryginalny przepis na krem pochodzi z bloga candycompany.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz