poniedziałek, 25 stycznia 2016

Babeczki z wąsami


Czekoladowo- orzechowe słodkości z nutką kawy na Dzień Dziadka. Całość ozdobiły wąsy wykonane z czekolady, przy których było mnóstwo zabawy. :)


SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 1 i 1/2 mocnej kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka wrzątku
- 115 g miękkiego masła
- 100 drobnego cukru do wypieków
- 2 jajka
- 110 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 50 g dropsów czekoladowych
Krem:
- 300 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Dekoracja:
-100 g deserowej czekolady
- szablon wąsów

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Kawę rozpuścić w wrzątku i pozostawić do wystygnięcia.
2. Masło z cukrem utrzeć na jasną masę. Dodać jajka i całość zmiksować.
3. Wlać kawę, dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać.
4. Na koniec wsypać posiekane orzechy i dropsy czekoladowe, delikatnie połączyć składniki.
5. Nałożyć ciasto do 2/3 wysokości foremek, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-25 min.Wystudzić.
Krem:
1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
2. Śmietanę ubić na puch, dodać serek mascarpone i cukier puder.
3. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. 
Dekoracja:
1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przełożyć do rękawa cukierniczego z małą, okrągłą końcówką cukierniczą.
2. Rozprowadzić na szablonie i wstawić do lodówki na pół godziny.
Etap końcowy:
1. Babeczki udekorować kremem i wąsami z czekolady.



4 komentarze: