piątek, 8 stycznia 2016

Mini serniczki


Tradycyjny czekoladowy sernik zamknięty w małej babeczce z kremem o smaku orange curd, który wykorzystywałam już wiele razy w swoich wypiekach. Zachęcam również do obejrzenia przepisów na domowe serowe słodkości m. in. sernik z rosą (przepis ), sernik z budyniem (przepis) oraz sernik na zimno z nutellą (przepis), które chętnie były czytane w okresie przedświątecznym. :)


SKŁADNIKI:
Spód:
- 100 g herbatników
- 30 g miękkiego masła
Ciasto:
- 250 g zmielonego sera twarogowego
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 30 ml śmietany kremówki
- 75 g czekolady deserowej
- 1 łyżka kakao
- 3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 150 ml śmietany kremówki
- 1/2 łyżki cukru pudru
- 2-3 łyżki domowego orange curd (przepis)
Dekoracja:
- kawałeczki świeżej pomarańczy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Spód:
1. Herbatniki mieliny na "pył", dodajemy masło i wyrabiamy.
2. Po jednej łyżeczce kładziemy na spód papilotki i delikatnie przyciskamy.
Ciasto:
1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
2. Twaróg wraz z cukrem, kakaem, śmietaną oraz ekstraktem zmiksować.
3. Dodać jajko oraz rozpuszczoną czekoladę, całość wymieszać.
4. Przelać ciasto do papilotek aż do krawędzi foremki.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 min. lub do suchego patyczka. Wystudzić.
Krem:
1. Śmietanę wraz z cukrem ubić na puch. Dodać serek mascarpone oraz orange curd, wymieszać.
Dekoracja:
1. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy. (najlepiej nadaje się francuska, jeżeli w orange curd była skóra pomarańczy)
2. Udekorować mini serniczki kremem i kawałkami świeżej pomarańczy. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz