sobota, 2 stycznia 2016

Szampańskie cake popsy


Sylwestrowe szaleństwo nie może odbyć się bez szampana otwartego o północy. Tak narodził sie pomysł na szampańskie słodkości na patyczku. :) Tym razem barwnik spożywczy okazał się strzałem w 10, niestety barwnik w spary'u nie podołał zadaniu. :<



SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 125 g mąki
- 75 ml szampana (lub innego musującego wina)
- 1 jajko
- 65 ml oleju
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
Polewa:
- 150 g białej czekolady lub candy melts
- 1 łyżeczka oleju
Dekoracja:
- złoty i srebrny barwnik spożywczy w proszku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz sodę oczyszczoną.
2. W drugiej mice roztrzepać jajko, dodać szampana, olej i cukier, wymieszać.
3. Do suchych składników wlać mokre i całość zmiksować.
4. Urządzenie do wypiekania cake pops rozgrzać, ciasto delikatnie przelać do kółeczek i piec 5-6 min. Pozostawić do wystudzenia.
Polewa:
1. Czekoladę wraz z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej. 
2. Każdą kulkę zanurzyć w czekoladzie i poczekać aż jej nadmiar spłynie. Wstawić do lodówki. Wykonać czynność jeszcze raz.
Dekoracja:
1. Za pomocą pędzelka i kropli wody, udekorować barwnikiem każdą słodkość.


2 komentarze: