poniedziałek, 11 stycznia 2016

Urodzinowe cake popsy


Forma w kształcie tortów urodzinowych, kupiona w jednym w supermarketów musiała swoje przeleżeć, żeby nadszedł jej czas. Oto nadarzyła się okazja- urodziny przyjaciółki, zamiast tradycyjnego tortu upiekłam cake popsy w kształcie tortu, które stały się hitem. :)


SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 50 g miękkiego masła
- 50 g drobnego cukru do wypieków
- 1 jajko
- 75 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/4 ekstraktu waniliowego
Polewa:
- 100 g białej czekolady lub candy melts
- 1 łyżeczka oleju
- czerwony barwnik spożywczy do czekolady
Dekoracja:
- kolorowe posypki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę.
2. Dodać jajko i połączyć z masą.
3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą, całość przesiać i dodać do pozostałych składników, zmiksować.
4. Wlać do silikonowych foremek i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 17-20 min. Pozostawić do wystudzenia.
Polewa i dekoracja:
1. Czekoladę wraz z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać barwnik spożywczym wymieszać.
2. Każdą kulkę zanurzyć w czekoladzie i poczekać, aż jej nadmiar spłynie. Wstawić do lodówki.
3. Wykonać czynność jeszcze raz. Przy czym, za drugim razem należy już udekorować cake popsy kolorowymi posypkami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz