sobota, 6 lutego 2016

Amerykańskie mini pączki


Od kilku dni jestem posiadaczką maszyny do mini donutów. Całe szczęście zdarzyłam ją nabyć przed Tłustym Czwartkiem. W tym roku zamiast faworków i ptysi, królowały amerykańskie pączkusie. Bardzo szybkie i proste w wykonaniu, dzięki czemu w czasie ich pieczenia mogłam zająć się lukrem. ;)


SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 190 g mąki pszenne
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
- 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2 jajka
- 45 ml oleju
- 3 łyżki  jogurtu naturalnego
Lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki ciepłego mleka
- barwniki spożywcze
Dekoracja:
- kolorowe posypki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. W misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier z prawdziwą wanilią, szczyptę soli oraz drobny cukier.
2. W drugiej misce zmiksować składniki mokre: jajko, olej i jogurt. Wsypać suche składniki i dokładnie wymieszać.
3. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z odciętym rokiem lub okrągłą tylką i wycisnąć do formy. Piec w maszynie przez 3-4 min. Wystudzić.
Lukier:
1. Cukier dokładnie wymieszać z mlekiem i barwnikiem.
Dekoracja:
1. Pączki zanurzyć z jednej strony w lukrze i udekorować kolorowymi posypkami.



 

2 komentarze: