środa, 10 lutego 2016

Babeczki red velvet


Wielkimi krokami nadchodzą Walentynki, czy czas na kolejne tematyczne i bardzo słodkie babeczki z motywami serduszek lub róż. Oczywiście jak Święto Zakochanych to dominuje kolor czerwony. Idąc za tą barwą postawiłam na babeczki red velvet, modyfikując nieco krem- zamieniając go z typowo twarożkowego na budyniowy. ;)


SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 115 g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżki kakao
- szczypta soli
- 125 g drobnego cukru do wypieków
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 135 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 1 i 1/2 łyżki maślanki
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- czerwony barwnik spożywczy
Krem:
- 1/2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego (bez cukru)
- 1 szklanka mleka
- 100 g miękkiego masła
- 3 łyżki cukru pudru
Dekoracja:
- serduszka z masy plastycznej 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. W misce wymieszać suche składniki (oprócz sody oczyszczonej), dodać masło i jajka, zmiksować na gładką masę.
2. W drugiej misce zmieszać maślankę, ekstrakt oraz barwnik. Wlać do przygotowanej wcześniej masy i delikatnie zmiksować całość.
3. W kubku wymieszać sodę oczyszczoną wraz z octem jabłkowym. Wlać do mieszanki i szybko zmiksować.
4. Nałożyć ciasto do 2/3 wysokości foremek, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-25 min. Wystudzić.
Krem:
1.Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu wlewając tylko jedną szklankę mleka. Wystudzić.
2. Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Partiami dodawać budyń i zmiksować na gładki krem.
3. Przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną tylką. ( u mnie wilton #1M)
Dekoracja:
1. Babeczki udekorować rozetkami z kremu budyniowego i serduszkami z masy plastycznej. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz