wtorek, 16 lutego 2016

Babeczki z serduszkiem


Po dniu świętego Walentego i zdanej sesji, nadrabiam zaległości i przedstawiam Wam słodkie babeczki z serduszkiem w środku i kremem budyniowo-malinowym. Całość ozdobiona moimi ulubionymi pikierami. ;)


SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 220 g drobnego cukru do wypieków
- 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 4 jajka
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki mleka 3,2%
- czerwony barwnik spożywczy
Krem:
- 1 budyń malinowy
- 1 szklanka mleka
- 1/2 kostki masła
- 3-4 łyżki cukru pudru
Dekoracja:
- pikiery

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Suche składniki przesiać do miski, dodać masło oraz jajka, zmiksować.
2. Ekstrakt waniliowy wymieszać z mlekiem, wlać do pozostałych składników, wymieszać dokładnie.
3. Ciasto podzielić na dwie części Do jednej dodać czerwony barwnik spożywczy i wymieszać.
4. Czerwone ciasto przełożyć do kwadratowej formy (20x20) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-25 min. wystudzić.
5. Kiedy ciasto wystygnie, za pomocą foremki wykroić kształt serduszek.
5. Pozostałe ciasto przelać do do 1/3 wysokości papilotki, zanurzyć serduszka i przykryć pozostałym ciastem, tak oby całość wynosiła 2/3 papilotki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-25 min. Wystudzić.
Krem:
1.Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu wlewając tylko jedną szklankę mleka. Wystudzić.
2. Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Partiami dodawać budyń i zmiksować na gładki krem.
3. Przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną tylką. (u mnie wilton #2D)
Dekoracja:
1. Babeczki udekorować kremem i pikierami. 
 



2 komentarze: