piątek, 19 lutego 2016

Bananowe cake popsy


Tym razem maszyna do cake popsów poszła w odstawkę i bananowe słodkości uformowałam własnoręcznie. Dzięki masłu orzechowemu, łakocie nie są mdłe i mają ciekawy smak, do tego gorzka czekolada i niebo w gębie. Warto spróbować! :D


SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 65 g miękkiego masła
- 60 g cukru
- 1 jajko
- 1 banan
- 65 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka serka mascarpone
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka oleju

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. W misce masło z cukrem utrzeć na puszystą masę.
2. Dodać jajko i wymieszać całość.
3. Banana rozgnieść (użyłam blendera, kilka sekund i gotowe), dodać do masy, zmiksować.
4. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
5. Przełożyć do natłuszczonej formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-25 min. Wystudzić.
6. Ciasto pokruszyć, dodać masło orzechowe i serek mascarpone, całość wymieszać na jednolitą masę.
7. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i wstawić do lodówki.
Polewa:
1. Czekoladę wraz z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej.
Etap końcowy:
1. Końcówkę patyczka zamoczyć w czekoladzie i wbić w ciasto.
2. Każdą kulkę zamoczyć w czekoladzie, wstawić do lodówki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz